30 January 2013

Menguji Madu Asli atau Palsu


Kali ni aku ader beberapa tips pasal madu nk share ngan korang., tip ni aku dapat daripada beberapa sumber mengenai cara membezakan madu asli atau palsu. Tp seblum tu aku nk share dulu tetang kelbihan madu lebah asli.,

Kelebihan madu lebah
  • Menguatkan tenaga batin.
  • Menstabilkan kandungan gula dalam darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)
  • Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
  • Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
  • Memulihkan penyakit berpanjangan.
  • Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
  • Menyembuhkan penyakit dalam perut.
  • Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
  • Memulihkan batuk dan lelah.
  • Menghindarkan badan letih dan lesu.
  • Kurangkan kesakitan bila datang haid.
  • Baik untuk perempuan bersalin.
  • Membantu/menerangkan pemandangan.


Menguji Madu Asli atau Palsu
  • Kacau madu bersama telur ayam, klu telur ayam tu jadi berketul² makananye madu yg korang beli tu madu asli.
  • Masukan madu kedalam gelas dan simpan kt tempat pembeku, klu beku maknanyer madu korang tu tak cukup power (tiruan la tu).
  • Titiskan sikit madu korang tu kat mana² pun xper, klu ader semut datang maknanya madu korang tu tiruan.
  • Tip yng last ni paling mujarab, kompom maser tu gak korang leh tau ori ke tak. Korng bwak blik perempuan kerumah dan kenalkan pada isteri korang pempuan tu 'madu' dia., klu meletus perang dan periuk belanga terbang tu tandanya madu yg korang bwak balik tu madu asli.,

5 comments:

  1. nice tips..lebh2 lg yg last tu...huuuu haruu jekk ^,^

    ReplyDelete
  2. dah pernah cuba juga yg kedua dan ketiga tu..tp yg pertam belum pernah cuba..
    yg terakhir minta2 la jagn dicuba hehehe
    (follow sini)

    ReplyDelete
  3. Saya memang selalu minum madu pagi-pagi. Memang baik untuk kesihatan :)

    ReplyDelete
  4. selalu sapu madu kat muka jer... ;)

    ReplyDelete

other site